4 важни хранителни вещества против стареене за здраве и дълголетие. - belle

4 важни хранителни вещества против стареене за здраве и дълголетие.

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

Живеем в безпрецедентни времена в цялата история на човечеството. Живеем по-дълго от всякога, но понякога по-дългото живеене не е синоним на по-здравословен живот. Липсата на физическа активност, заседналият начин на живот и лошата диета са допринесли за нездравословен начин на живот и увеличаване на разпространението на хронични заболявания и преждевременно стареене.

За да се намали появата на тези състояния, има голям интерес към ползите от веществата в растенията, които помагат за защита срещу вредните ефекти на оксидативния стрес и хроничното възпаление на клетъчно ниво, допринасяйки за дълголетието. Запазването на здравето на сърцето и мозъка е от ключово значение за постигане на желаното дълголетие. Ресвератролът, екстрактът от маслинови листа, екстрактът от гроздови семки и триглицеридите със средна верига са компоненти в растителните храни, които могат да имат свойства против стареене, за да ви помогнат не само да живеете по-дълго, но и по-здравословно.

1. Ресвератрол

Ресвератролът е вид полифенол, открит в повече от 70 вида растения, особено в гроздето, обвивката и семената му, червеното вино, боровинките и други храни. Едно от основните предимства на ресвератрола са неговите антиоксидантни свойства, което го прави полезна храна против стареене. Друго предимство на ресвератрола са неговите потенциални невропротективни качества, предпазващи от различни невродегенеративни увреждания. Той прави това, като помага на мозъка да премахне някои от страничните продукти на метаболизма, които могат да се натрупат и образуват плаки, които са свързани със състояния, наблюдавани в напреднала възраст като деменция.

Предполага се, че ресвератролът е невропротективен чрез клетъчна митохондриална защита. Това означава, че ресвератролът може да защити тялото на клетъчно ниво от вредните ефекти на оксидативния стрес. Ресвератролът може също да допринесе за подобряване на умората, тъй като има някои леки стимулиращи свойства и може да помогне за жизненост. И накрая, някои от защитните предимства на ресвератрола включват подобрено изчистване на амилоидните пептиди, намаляване на невронната апоптоза.

Част от поддържането на дълъг и здравословен живот е поддържането на добро сърдечно здраве. Ресвератролът е показал възможни ползи от подобряването на притока на калций в сърдечните клетки, което е от основно значение за сърдечната честота. Други потенциални ползи от ресвератрола са намаляване на телесното тегло, нивата на триглицеридите, подпомагане на кръвното налягане и намаляване на други сърдечно-съдови заболявания.

Има минимални странични ефекти, свързани с дозиране на ресвератрол от 1 g на доза, с профил на безопасност до 5 g на ден. При по-високи дози, по-големи от 2,5 g на доза, някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт.

2. Екстракт от маслинови листа

Зехтинът е съществена част от средиземноморската диета и съдържа различни количества свободни мастни киселини и триглицериди, които са признати за важни компоненти на доброто здраве и диета. Екстрактът от маслинови листа е с високо съдържание на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за метаболизма и сърдечно-съдовите защитни свойства. Един от многото компоненти в зехтина, за които е доказано, че имат здравословни свойства, включват полифенолите, които, както споменахме по-горе, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Един от тези компоненти е олеуропеин, съединение, намерено в екстракта от маслинови листа, отговорно за горчивия вкус на маслините и зехтина.

Установено е, че съединенията от екстракт от маслинови листа като олеуропеин спомагат за намаляване на възпалителните медиатори, които могат да бъдат освободени след клетъчно увреждане или от излишна слънчева светлина, лоша диета или повишен стрес. Доказано е, че компонентите в екстракта от маслинови листа намаляват циркулиращите количества интерлевкин-6 (IL-6), провъзпалителен маркер, който задейства възпалителната каскада. Чрез намаляване на този маркер вашите клетки в тялото са склонни към по-малко възпалителни реакции, което води до защита от болка, увреждане, всички признаци и симптоми, които могат да доведат до преждевременно стареене.

Друго свойство против стареене на екстракта от маслинови листа е способността му да помага за понижаване на нивата на холестерола. Проучванията върху животни, добавящи екстракти от маслинови листа, показват намаляване на нивата на LDL холестерол, известен още като "лош холестерол". Доказано е, че този холестерол се натрупва в кръвоносните съдове, увеличавайки риска от лошо сърдечно-съдово здраве, засягайки не само сърцето, но и мозъка. Доказано е също, че екстрактът от маслинови листа повишава ензима, който допринася за пълнотата и ситостта след хранене.

3. Екстракт от гроздови семена

Гроздовите семена и кожата имат значителен брой полифеноли. Гроздето се използва от хилядолетия не само заради хранителната му стойност като плодове и нуждата от вино, но и като хранителни свойства. Гроздовите семена и кожата обикновено са отпадъчни продукти в процеса на производство на вино. Флавоноидите и нефлавоноидите, открити както в семената, така и в люспите, са най-важните полифеноли, които осигуряват антиоксидантните свойства на екстракта от гроздови семена . Доказано е, че флавоноидите в екстракта от гроздови семена имат съединения, намаляващи стреса.

Като се има предвид високото съдържание на антиоксиданти, екстрактът от гроздови семки има предпазни ефекти срещу хронични заболявания и сърдечно-съдови защитни ползи. Освен това е доказано, че полифенолите, открити в кожата на гроздето, предпазват гроздето от бактериални инфекции. Смята се също, че те помагат на хората да се предпазят от бактериални инфекции на кожата от стафилококус ауреус, бактерия, често срещана в кожния микробиом, която понякога може да расте нерегулирано, което води до инфекции.

Смята се също, че флавоноидите, открити в екстракта от гроздови семена, имат кардиопротективни ползи, поради което се смята, че пиенето на червено вино предпазва сърцето, тъй като те могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола, лошия холестерол. Смята се, че други кардиопротективни ползи от флавоноидите се дължат на техните антиоксидантни свойства. Смята се, че антиоксидантите могат да помогнат за защитата на стените на кръвоносните съдове, което води до по-слаб възпалителен отговор в кръвоносните съдове, което може да предотврати образуването на белези и по този начин да поддържа здравословен отпуснат лумен, през който кръвта може да тече гладко. И накрая, смята се, че антиоксидантните свойства могат да имат и неврозащитни ефекти чрез поддържане на притока на кръв към мозъка.

4. Триглицериди със средна верига

Доказано е, че поддържането на здравословно тегло ви помага да живеете по-дълго. Животински модели, използващи кучета в Скандинавия, показват, че по-ниското тегло може да повлияе положително на оцеляването. Наситените мазнини са част от нездравословна диета и много авторитети по света препоръчват ограничаване на приема им. Но има много форми на наситени мазнини и много от препоръките са извлечени от проучвания, които оценяват ефектите на дълговерижните триглицериди, за които е доказано, че имат повече отрицателно въздействие върху здравето.

От друга страна, е установено, че средноверижните триглицериди имат кардиопротективни ползи. Най-голямата разлика между дълговерижните триглицериди и средноверижните триглицериди включва броя на въглеродните атоми във веригата, като дълговерижните триглицериди имат повече от 12 въглерода, а средноверижните 6–12 въглерода. Смята се, че средноверижните триглицериди помагат за намаляване на нивата на LDL холестерола и не оказват влияние върху общите нива на триглицеридите. Триглицеридите със средна верига могат да се приемат като маслени добавки или могат да бъдат открити в кокосово масло или масло от палмови ядки. Тези масла също така е установено, че помагат за здравето на стомашно-чревния тракт и помагат за контролиране на наддаването на тегло, тъй като е установено, че влияят върху разхода на калории и ситостта, като по този начин помагат на хората да останат сити по-дълго, като същевременно изгарят калории при храносмилането им, помагайки при загуба на тегло.

В допълнение, за да ви помогнат да отслабнете, е установено, че средноверижните триглицериди имат кардиопротективни ползи, като допълнително засилват техните свойства против стареене, допринасящи за дълголетието. Те могат да помогнат за понижаване на серумния холестерол и контрол на кръвната захар, което е важно за предотвратяване на хронични заболявания като диабет. Като предотвратяват тези хронични състояния, средноверижните триглицериди помагат за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система и допринасят за дълголетието. Някои от нежеланите реакции, които може да изпитате, когато приемате добавки със средноверижни триглицериди, включват някои стомашно-чревни смущения, които могат да бъдат сведени до минимум, като ги приемате в малки дози, според поносимостта.

Има ли магическо хапче?

Тъй като медицината продължава да напредва, за да подобри дълголетието ни, е важно да помислим за качеството на живот, което бихте искали да имате, когато остареете. Здравословното остаряване зависи повече от начина ви на живот и по-малко от генетиката. Здравословно хранене, упражнения, добър сън, избягване на тютюнопушенето, намаляване на стреса, ангажиране на мозъка и общуване са някои от основните ключове, които се свързват с дълголетието в региони като:

Не забравяйте да мислите за дълголетието като нещо повече от списък с неща, които трябва да правите или ядете, а като начин на живот. Що се отнася до ресвератрола , екстракта от маслинови листа , екстракта от гроздови семки и средноверижните триглицериди , това ли са вълшебни лекарства, които помагат за предотвратяване на стареенето? Не. Тези и други добавки могат да ви помогнат да поддържате сърцето и мозъка си здрави, за да можете да останете активни по-дълго, да останете ангажирани и да поддържате мозъка си стимулиран. Те ще ви помогнат да се преборите със свободните радикали, които могат да се натрупат при нормалния стрес в живота. Това са още четири инструмента, които можете да използвате в арсенала си за дълголетие, за да помогнете в борбата с ефектите на времето.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата