Алфа-липоевата киселина може да е перфектният антиоксидант от природата - ето защо. - belle

Алфа-липоевата киселина може да е перфектният антиоксидант от природата - ето защо.

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

Какво е алфа-липоева киселина?

Алфа-липоевата киселина (ALA) е уникално витаминоподобно съединение, често описвано като „перфектния антиоксидант на природата“. Докато ALA може да се произвежда естествено в тялото, понякога синтезът не отговаря на търсенето и е необходима добавка.

Алфа-липоевата киселина е кофактор или коензим за поне пет ензимни системи. Това означава, че ензимът не може да изпълнява необходимата си функция без ALA. Две от тези ензимни системи участват в производството на енергия, докато другите участват в детоксикацията и транспортирането на мастни киселини. Не е изненадващо, че ниските клетъчни нива на ALA са свързани с клетъчно увреждане и дисфункция поради липса на ATP и антиоксидантната защита, предлагана от ALA.

Тъй като ALA е малка молекула, тя се абсорбира ефективно и лесно преминава през клетъчните мембрани. За разлика от витамин Е , който е предимно мастноразтворим, и витамин С , който е водоразтворим, ALA може да потуши водно- или мастноразтворимите свободни радикали вътре и извън клетката. Освен това алфа-липоевата киселина удължава биохимичния живот на витамин С и Е, както и на други антиоксиданти.

Основни функции на алфа-липоевата киселина:

·         Алфа-липоевата киселина е необходима за производството на аденозинтрифосфат (АТФ);

·         ALA действа като важен клетъчен антиоксидант;

·         ALA помага за намаляване на маркерите на възпаление ;

Има ли различни форми на алфа-липоева киселина?

Алфа-липоевата киселина (ALA) съществува в две форми, една, която съдържа естествената R-форма, известна като R-ALA, и друга, която често се нарича просто ALA, която съдържа смес от R и S формите. R и S обозначението се отнася до ориентацията на молекулата. Те са огледални образи един на друг. R формата е естествената форма на ALA, която се използва от човешкото тяло. S формата е синтетична форма, която тялото не използва в никакви ензимни процеси. ALA добавките съдържат или 50/50 смес от R и S форма, която може да бъде обозначена като R,S-ALA, или пречистената R-ALA форма. Ако добавката е посочена само като ALA на етикета, трябва да се приеме, че това е R,S-ALA формата. ALA добавките се приемат най-добре на празен стомах, за да се подобри усвояването.

Какви са ползите от алфа-липоевата киселина?

Поради своите мощни и уникални антиоксидантни действия, алфа-липоевата киселина (ALA) отдавна се използва за насърчаване на доброто здраве. Тя показа способност да повишава антиоксидантната защита, детоксикацията и здравето на черния дроб, поддържа контрола на кръвната захар и здравата нервна функция, подобрява метаболизма, помага при загуба на тегло и предпазва от стареене.

Антиоксиданти, против стареене и детоксикиращи ефекти

ALA може да помогне за поддържане на здравословното стареене чрез повишаване на нивата на антиоксиданти чрез повлияване на генната експресия. По-конкретно, ALA активира съединение, известно като Nrf2, което организира сложна регулаторна мрежа, която засяга метаболизма, митохондриалната функция и възпалението.

Nrf2 е наричан „пазител на здравето и пазач на дълголетието“, защото предпазва клетката от увреждане и стареене. Една от причините Nrf2 да произвежда тези предимства е, че той е мощен активатор на ензим, известен като NQO1, който е критичен за няколко реакции в клетките. Твърде малкото NQO1 се свързва с нарушена детоксикация, по-ниски енергийни нива и променена клетъчна функция. Сред неговите критични реакции, NQO1 преобразува CoQ10 от неговата неактивна форма (убихинон) в неговата активна форма (убихинол).

ALA също помага за възстановяването на окислените протеини, предотвратява свързаните с възрастта възпаления, поддържа здравето на митохондриите и производството на енергия и повишава нивата на глутатион. Предклиничните проучвания показват също, че ALA се справя с много от другите основни функции, допринасящи за загуба на памет и когнитивен спад.

ALA предпазва черния дроб от увреждане на свободните радикали и също така помага за насърчаване на реакциите на детоксикация. ALA увеличава производството на глутатион , главният клетъчен антиоксидант и детоксикиращо съединение на тялото. ALA също помага за елиминирането на тежки метали от кръвта (олово, живак, кадмий и др.). Предварителните клинични доказателства показват ползи в поддържането на здравето на черния дроб.

Критичен аспект на антиоксидантната активност в тялото е нивото на ALA, глутатион и други молекули, съдържащи сяра. В своята активна форма тези молекули могат да се свързват, действайки като детоксикиращи и антиоксидантни съединения. Но те съществуват и в неактивна форма. Следователно, съотношението на активните към неактивните серни молекули е ключов маркер за антиоксидантния статус. Колкото по-високо е нивото на активните серни молекули, толкова по-голяма е защитата.

Подкрепа на нервната и мозъчната функция

Освен това е доказано, че ALA защитава структурата и функцията на кръвно-мозъчната бариера. Обикновено тази защитна бариера предотвратява преминаването на големи молекули и бели кръвни клетки в мозъка. Ако кръвно-мозъчната бариера е повредена, това води до значително възпаление в мозъка. ALA също показа способността да инхибира образуването на различни съединения, свързани с насърчаване на възпаление в мозъка.

Клиничните проучвания при хора показват, че ALA защитава нервната тъкан и мозъка. Някои от тези проучвания са проведени при хора с множествена склероза (МС), състояние, характеризиращо се със загуба на миелиновата обвивка около нервните влакна.  Миелиновата обвивка е критична за предаването на нервния импулс. Следователно при МС има значително нарушение на нервната функция. Клиничните проучвания на ALA при МС са използвали дози до 1200 mg на ден (R,S-ALA). Добавката с ALA показа, че подобрява нервната функция и намалява нивата на матриксната металопротеиназа 9 (MMP-9) и цитокините. И двете са маркери за възпаление и увреждане на нервите.

Една от най-дългите употреби на добавки с ALA е за подобряване на структурата и функцията на нервите при пациенти с невропатия, свързана с диабета. Многобройни клинични изпитвания при хора са показали ползите от добавянето на ALA при тези субекти. В 4-годишно двойно-сляпо проучване на 460 пациенти с диабет с лека до умерена невропатия, субекти, които са получавали 600 mg ALA на ден, показват значително подобрение и предотвратяване на прогресията на невропатията. Подобрения обикновено се наблюдават в рамките на три седмици след добавяне на 400 до 600 mg R,S-ALA. Някои от тези ползи може да се дължат на подобрения контрол на нивата на кръвната захар (обсъдени по-долу).

Ползи за контрол на кръвната захар

ALA може също да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Тъй като оксидативният стрес играе важна роля в инсулиновата резистентност и загубата на контрол на кръвната захар, ALA се справя с този фактор. И тъй като ALA също улеснява превръщането на глюкозата в енергия, има допълнителни полезни действия. Клиничните проучвания при хора потвърждават, че ALA подобрява инсулиновата чувствителност и намалява инсулиновата резистентност, подобрява контрола на кръвната захар, понижава оксидативния стрес и подобрява съдовото здраве. Подобрения в нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност се наблюдават в рамките на една или две седмици след започване на добавянето на ALA.

Метаболизъм и загуба на тегло

Предклиничните проучвания показват, че ALA може да помогне за засилване на метаболизма, насърчаване на изгарянето на мазнини като енергия, намаляване на приема на храна и потенциално подпомагане на загубата на тегло. Проведени са няколко клинични проучвания, за да се изяснят ефектите на ALA за насърчаване на загуба на тегло. Например, в едно двойно-сляпо проучване, 97 жени с наднормено тегло или затлъстяване са били подложени на диета, насърчаваща загубата на тегло с 30% по-малко от общия разход на енергия. Едната група служи като контролна група, на другите се дава или ALA 300 mg; рибено масло, осигуряващо 1,3 g EPA; или комбинацията от ALA 300 mg и EPA 1.3 g.

Проучването продължи десет седмици, а контролната група загуби средно 11,44 паунда; групата EPA 11,88 паунда; групата ALA 15,4 паунда; и групата ALA+EPA 14,3 паунда. Следователно добавките с ALA самостоятелно или в комбинация с EPA засилват ефектите от диетата. ALA допринесе за приблизително 3 паунда допълнителна загуба на тегло през десетте седмици. Загубата на тегло се свързва с положителни промени в метаболизма на липидите и глюкозата.

Има няколко основни точки, които трябва да се вземат предвид от това проучване. Най-важното е, че всички субекти са били поставени на диета с намалено съдържание на калории, което позволява дори на контролната група да отслабне. Ефектът на ALA беше да насърчи допълнителна загуба на тегло. Проучванията, при които ALA просто се дава на субекти, които искат да отслабнат, не насърчават значителна загуба на тегло, дори ако дозата е 1200 mg на ден, въпреки че има подобрения в обиколката на талията. Въпреки това, подробен мета-анализ на 8 проучвания за загуба на тегло заключава, че добавянето на ALA значително намалява ИТМ и обиколката на талията.

Необходима ли е ALA с отложено освобождаване?

Алфа-липоевата киселина (ALA) се предлага като обикновен продукт с незабавно освобождаване, както и като форма с освобождаване във времето. Съществуващите доказателства изглежда не подкрепят предимството на приемането на продукт с отложено освобождаване. Изглежда, че формулирте с незабавно освобождаване се усвояват по-добре. ALA се абсорбира бързо с приблизително еднакъв процент, независимо дали дозата е 50 или 600 mg. Абсолютната бионаличност на ALA показва, че около 93% от дозата се абсорбира, независимо каква е дозата.

Странични ефекти, безопасност и лекарствени взаимодействия

ALA обикновено се понася добре и без странични ефекти. Най-честата нежелана реакция е леко стомашно дразнене или гадене. Този необичаен страничен ефект се намалява още повече с употребата на R-ALA.

ALA също е много безопасна, тъй като дози до 2400 mg дневно не предизвикват значителни странични ефекти. Съобщава се за незначителни стомашно-чревни симптоми (като гадене и разстроен стомах), главоболие и незначителни кожни симптоми (предимно усещане за сърбеж, уртикария или симптоми на алергични кожни състояния).

Добавянето на ALA може да изисква коригиране на дозата на инсулин или перорални хипогликемични лекарства, за да се подобри инсулиновата чувствителност и контрола на кръвната захар.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата