Уникалните ползи за здравето на астаксантина - belle

Уникалните ползи за здравето на астаксантина

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

Астаксантинът е наситено червен каротеноиден пигмент, който се среща предимно в морските обитатели. В природата има над 400 различни члена на семейството на каротеноидните пигменти. Исторически погледнато, силата на каротеноида за подобряване на човешкото здраве се основава на способността му да се превръща във витамин А. Например, пигментът, който прави морковите оранжеви, бета-каротинът , има най-високата стойност на витамин А и дълго време се смяташе за най-важния каротеноид. Сега обаче е известно, че някои от най-важните каротеноиди за човешкото здраве изобщо не се превръщат във витамин А.

От всички каротеноиди, различни от витамин А, астаксантинът се счита за „коронованият крал“. Дадена е тази титла заради уникалните си ползи и действия за насърчаване на здравето и защита срещу клетъчни увреждания, особено в мозъка и съдовата система.

Откъде идва астаксантинът?

Най-богатата концентрация на астаксантин се намира в микроводорасло, известно като Haematococcus pluvialis . Когато водораслите биват консумирани от сьомга, омар, скарида, крил и други морски обитатели, интензивната червена пигментация води до това, че тези животни имат червена или розова плът или външни черупки.

Астаксантинът е от съществено значение за оцеляването на тези организми. Например, астаксантинът се изисква от самите микроводорасли, за да предпазва от щетите, причинени по време на фотосинтезата – превръщането на слънчевата светлина в химическа енергия. Известно е също, че младите сьомги умират или не се развиват правилно без достатъчен прием на астаксантин в диетата им. Астаксантинът също осигурява известна защита за някои животни, като ги прави по-малко видими в дълбоки води, където червеният сегмент от спектъра на дължината на вълната на видимата светлина не прониква. Червеният пигмент също играе роля в поведението при чифтосване и хвърляне на хайвера.

Как се произвежда Астаксантин?

Въпреки че астаксантинът се намира в добавки с масло от сьомга, херинга или масло от крил, количествата в тези източници са много по-ниски от тези, предоставени от екстракти от H. pluvialis . Например, нивото на астаксантин, естествено срещащ се в капсула рибено или крилово масло, е в диапазона от 100 mcg (0,1 mg). Това количество не е много в сравнение с 4 до 12 mg на капсула, открити в повечето астаксантин добавки, получени от H. pluvialis .

За да се произведе естествен астаксантин, големи вътрешни резервоари или плантации от стъклени тръби на открито трябва да отглеждат H. pluvialis  при идеални условия, които подобряват производството на астаксантин. Тези мерки също така предотвратяват замърсяването на околната среда. След като H. pluvialis  произведе астаксантин, се използват методи за екстракция, за да се освободи астаксантинът от дебелата клетъчна стена на водораслите и се концентрира.

Има и други източници на астаксантин на пазара, но тези форми се произвеждат или чрез химичен синтез, или от генетично модифицирани дрожди ( Xanthophyllomyces dendrorhous , преди Phaffia rhodozyma ). Тези синтетични форми са одобрени като фуражни добавки и често се дават на сьомга в рибовъдните ферми, за да им се даде червено месо, но синтетичните форми се различават по структура от естествения астаксантин. Синтетичната форма е 20 пъти по-малко ефективна като антиоксидант, така че е малко вероятно да има същите предимства като естествения астаксантин.

 

Какво прави Астаксантин уникален?

Малко е клише да наричаме различни природни съединения антиоксиданти. Да, астаксантинът има антиоксидантна активност и помага за предотвратяване на оксидативното увреждане, което допринася за състояния като стареене, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер. И да, както и много други естествени антиоксиданти. Но астаксантинът е малко по-различен от антиоксидант и има допълнителни ползи за защита на клетките.

Първо, по отношение на общите антиоксидантни действия при защита на клетъчните мембрани, астаксантинът упражнява значително по-силни ефекти от много популярни антиоксиданти.

Като протектор срещу оксидативно увреждане, астаксантинът е:

·         6000 пъти по-ефективен от витамин С

·         800 пъти по-ефективен от CoQ10

·         550 пъти по-ефективен от полифенолите на зеления чай

·         500 пъти по-ефективен от витамин Е

·         75 пъти по-ефективен от алфа-липоевата киселина

·         11 пъти по-ефективен от бета-каротина

При елиминирането на свободните радикали астаксантинът е:

·         65 пъти по-ефективен от витамин С

·         54 пъти по-ефективен от бета-каротина

·         21 пъти по-ефективен от синтетичния астаксантин

·         18 пъти по-ефективен от процианидоловите олигомери

·         14 пъти по-ефективен от витамин Е

В допълнение към тази превъзходна антиоксидантна активност, астаксантинът има някои специални свойства, които го правят много по-функционален като антиоксидант. Първо, което трябва да се спомене в това отношение е, че един от уникалните аспекти на астаксантина е свързан с неговия размер и начина, по който се вписва в клетъчните мембрани. Той е значително по-голям/по-дълъг от други популярни каротеноиди. Неговият размер и физическа форма му позволяват да бъде включен в клетъчните мембрани, където е в състояние да обхване цялата дебелина на клетъчната мембрана. Това позволява на астаксантина не само да защитава вътрешната и външната клетъчна мембрана от окислително увреждане, но и да стабилизира клетъчните мембрани.

Този ефект на стабилизиране на мембраната е много важен за червените кръвни клетки (RBC). Тъй като червените кръвни клетки са по-податливи на увреждане от оксидативна атака с напредването на възрастта, това може да доведе до нарушено доставяне на кислород до телесните тъкани. Допълнителна полза е, че астаксантинът също значително подобрява притока на кръв. Като цяло, колкото по-добра е оксигенацията на тъканта, толкова по-добра е функцията на отделните клетки и тъканта като цяло.

Ползи от астаксантин

Астаксантинът предлага широка антиоксидантна подкрепа.

Астаксантинът ефективно преминава през кръвно-мозъчните и кръвно-ретиналните бариери, за да му позволи да упражнява своите защитни ефекти върху мозъка и очите.

За разлика от бета-каротина и много други антиоксиданти, астаксантинът не се превръща в прооксидант, който може да увреди клетъчните структури или да увеличи активността на свободните радикали.

Астаксантинът се поема от тъканите в цялото тяло, включително мускулите и кожата, за да предложи изключителна защита срещу увреждане.

Астаксантинът упражнява някои специфични противовъзпалителни ефекти, които го правят доста полезен за защита на мозъчните и съдовите клетки от увреждане.

Астаксантинът ефективно защитава мембранната система на митохондриите (енергийното отделение на клетките), за да подпомогне производството на клетъчна енергия и да предпази мускулната тъкан от увреждане, особено по време на тренировка.

Всички тези ефекти са показани в двойно-сляпо проучване на 40 мъже футболисти, избрани на случаен принцип да приемат астаксантин (4 mg) или плацебо дневно. След 90 дни резултатите показват редица ползи с астаксантин, включително повишаване на секреторните нива на IgA в слюнката, което показва подобрена имунна функция, намаляване на прооксидантно-антиоксидантния баланс, показващ значителна функционална антиоксидантна активност, намаляване на нивата на мускулните ензими, показващи защита срещу упражнения- индуцирано мускулно увреждане и значително притъпяване на системния възпалителен отговор, както е отбелязано чрез намаляване на нивото на С-реактивен протеин, който е добре приет кръвен маркер за възпаление.

Изследване на ползите за здравето от астаксантин

Научните изследвания върху астаксантина включват над 50 клинични и експериментални изследвания. Резултатите от това изследване показват, че астаксантинът е полезен при:

1. Сърдечно-съдово здраве. Защитава васкуларната обвивка, насърчава подобрения кръвен поток и предпазва LDL холестерола от окисляване (увреждане).

2. Здраве на очите. Предпазва от умора на очите, помага за подобряване на зрителната острота и възприемане на дълбочина и увеличава притока на кръв към очните тъкани.

3.Здраве на мозъка. Предпазва от стареене и спомага за запазване и подобряване на умствената функция.

4.Дейности, свързани със спорта. Насърчава мускулната издръжливост, спортните постижения, подобрява производството на енергия при трениране на мускули и предпазва от мускулни увреждания.

5.Диабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Помага за подобряване на антиоксидантния статус и предпазва от съдови увреждания.

6.Здраве на кожата. Намалява фините линии и бръчки, подобрява еластичността на кожата, предпазва от увреждане от слънцето и предотвратява старчески петна и хиперпигментация.

7.Имунно здраве. Предпазва от увреждане на имунните клетки и засилва някои имунни функции.

Едно от специалните качества на астаксантина е способността му да преминава през кръвно-мозъчната и кръвно-ретиналната бариера, за да защити както мозъка, така и очите. Този ефект е доста необичаен за каротините. Например популярните каротини като бета-каротин и ликопен не преминават нито една от двете бариери. Този ефект на астаксантина, както и някои действия за защита на мозъчните клетки от възпаление, показва, че той може да бъде особено полезен за подобряване на здравето на мозъка и очите и защита на мозъка срещу болестта на Алцхаймер, макулна дегенерация и други дегенеративни мозъчни и очни заболявания.

Астаксантинът също така насърчава растежа на нови мозъчни клетки и цялостната мозъчна „пластичност“, способността на мозъка да реагира на различни стимули. Тези ефекти на астаксантина обясняват защо той не само запазва мозъчната функция по време на процеса на стареене, но също така подобрява мозъчната функция. Например, в едно двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване, 96 здрави лица на средна възраст или в напреднала възраст са избрани на случаен принцип да приемат плацебо, 6 mg астаксантин на ден или 12 mg астаксантин на ден в продължение на дванадесет седмици. Подобрения в резултата в батерията от умствени тестове, известни като CogHealth, бяха открити в групата на 12 mg след 12 седмици. Подобренията бяха забелязани по-рано в тест за обучение и в двете групи с 6 mg и 12 mg астаксантин.

Многобройни клинични проучвания показват, че астаксантинът предпазва кожата от увреждане от слънцето и подобрява бариерната функция на кожата.

И накрая, астаксантинът демонстрира значителни имуностимулиращи ефекти. В едно двойно-сляпо клинично изпитване при здрави, млади жени на средна възраст малко над 20 години, жените бяха разделени на три различни групи: контролната група приемаше плацебо, докато двете групи на лечение приемаха или 2 mg астаксантин на ден, или 8 mg на ден в продължение на осем седмици. Резултатите показват, че и в двете дози астаксантинът:

1.Увеличава общия брой на произвеждащите антитела бели кръвни клетки (В-клетки)

2.Усилва активността на клетките, известни като естествени клетки убийци, поради способността им да убиват вируси и други заразяващи организми

3.Води до увеличаване на броя на Т-клетките, отговорни за важни защити срещу инфекции

4.Намалява C-реактивния протеин (CRP), ключовият маркер за системно възпаление

Каква е дозировката на астаксантин?

Диапазонът на дозиране на астаксантин е от 4 до 12 mg дневно.

Какви са страничните ефекти и лекарствените взаимодействия на астаксантин?

Няма известни странични ефекти или лекарствени взаимодействия при препоръчителните нива на дозиране.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата