Ползите от добавките с витамин В комплекс - belle

Ползите от добавките с витамин В комплекс

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

Вашето тяло се нуждае от витамини от група В за различни ежедневни клетъчни химични реакции, които се случват в тялото ви. Предотвратяването на всякакъв дефицит на тези витамини е от ключово значение, тъй като витамините от група В помагат на тялото ви да изпълнява много клетъчни функции и са важни за оптималното здраве.

Витамините от група В

Двете основни групи витамини са мастноразтворими и водоразтворими витамини. Мастноразтворимите витамини се съхраняват лесно в тялото, обикновено в мазнини (оттук и името). От друга страна, водоразтворимите витамини се разтварят във вода при влизане в тялото, което означава, че не можем да ги съхраняваме, тъй като те се филтрират от бъбреците и след това се отделят в урината. Водоразтворимите витамини от група В, които са полезни при диета, включват:

·         Витамин В1 (тиамин)

·         Витамин В2 (рибофлавин)

·         Витамин В3 (ниацин)

·         Витамин B5 (пантотенова киселина)

·         Витамин В6 (пиридоксин)

·         Витамин В7 (биотин)

·         Витамин В9 (фолат)

·         Витамин B12 (кобаламин)

Няколко производители произвеждат мултивитамини, съставени само от водоразтворими витамини, често наричани витамин B комплекс, и съдържат всичките осем водоразтворими витамина B. Понякога съдържат и витамин С, друг водоразтворим витамин.

Витамин В1 (тиамин)

Витамин B1, известен още като тиамин, помага за превръщането на храната, която ядете, в енергия. Този витамин е важен за растежа и развитието и много клетъчни функции. Повечето възрастни се нуждаят от 1,1 до 1,2 mg тиамин на ден. Този витамин се намира в пълнозърнести храни и обогатен хляб, зърнени храни, тестени изделия и ориз. Може да се намери и в месо, риба, семена от бобови растения и ядки.

Повечето хора имат много тиамин в диетата си, тъй като много храни са обогатени с този витамин. Но ако страдате от хронични заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт и ендокринната система или приемате диуретици за високо кръвно налягане, може да сте изложени на по-голям риск от дефицит на тиамин. Трябва да имате сериозен дефицит на тиамин, за да може тялото ви да прояви симптоми на витаминен дефицит. Това са сериозни симптоми и могат да включват мускулна слабост, лоши рефлекси и състояние, известно като бери-бери. Това състояние засяга вашите сърдечно-съдови симптоми и се е наблюдавало в миналото, когато зърнените храни не са били обогатени с витамини от група В.

Друга причина, поради която хората могат да изпитват дефицит на тиамин, може да се дължи на прекомерна консумация на алкохол, тъй като тиаминът се изисква от тялото, за да метаболизира алкохола, което води до дефицит, ако човек консумира излишни количества. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват 1 напитка или по-малко на ден за жени и 2 напитки или по-малко на ден за мъже.

 

Витамин В2 (рибофлавин)

Рибофлавинът е друг важен витамин, който помага за превръщането на храната в енергията, от която се нуждаете, а също и за функцията на вашите клетки. Повечето възрастни се нуждаят от 1,1 до 1,3 mg рибофлавин на ден. Рибофлавинът се намира в храни като яйца, месо, мляко, зелени зеленчуци, обогатени зърнени храни, хляб и зърнени продукти. Кожата ви ще бъде първата засегната органна система, ако не приемате достатъчно рибофлавин. Дефицитът на рибофлавин може да се прояви като рани в ъглите на устата ви, подути или дори напукани устни и косопад. Ако човек има дългосрочен дефицит на рибофлавин, той може да има по-ниски количества червени кръвни клетки, което може да доведе до чувство на слабост и умора или състояния, иначе известни като анемия.

Установено е, че рибофлавинът има големи ползи при хронични заболявания като главоболие. В клинично проучване от 1998 г., публикувано в неврологията, две контролни проучвания с високи дози рибофлавин от 400 mg на ден показват, че в сравнение с плацебо рибофлавин намалява честотата на мигренозните главоболия и броя на дните с главоболие. Имайте предвид, че ако страдате от хронични заболявания като главоболие или мигрена, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, за да видите дали добавките с рибофлавин се препоръчват за вас като профилактика на главоболие.

Витамин В3 (ниацин)

Ниацинът е друг витамин В, който е от съществено значение за много от клетъчните пътища, участващи в превръщането на вашата храна в енергия. Вашето тяло може да произвежда ниацин от аминокиселината триптофан. Препоръчителният дневен прием на ниацин за възрастни е между 14 и 16 mg. Други храни, които са богати на ниацин, включват, ядки, бобови растения, зърнени храни и други обогатени храни.

Високи дози ниацин са изследвани от учени и е установено, че повишават добрия холестерол и понижават лошия холестерол.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Подобно на други витамини от група В, пантотеновата киселина е важна за превръщането на храната в гориво за тялото, но също така е важна за производството на хормоните, от които тялото ви се нуждае. Възрастните се нуждаят от 5 mg на ден пантотенова киселина. Освен че се намира в месото, яйцата, млякото, обогатените зърнени храни и зеленчуците, този витамин се намира в гъбите, авокадото, фъстъците и нахута. Недостигът на този витамин е рядък, тъй като се намира в много храни.

Витамин В6 (пиридоксин)

Повече от 100 реакции в тялото изискват пиридоксин , което го прави особено важен витамин за хората. Имате нужда от 1,2 до 1,7 mg на ден витамин B6 и той може да се намери в животински храни, картофи, други нишестени зеленчуци и разнообразие от нецитрусови плодове. Извършва се важна работа, за да се види дали по-високите нива на витамин B6 помагат за паметта. Освен това, Американският конгрес на акушерите и гинеколозите препоръчва добавки с витамин B6 при жени, които изпитват тежки пристъпи на сутрешно гадене по време на бременност.

 

Витамин В7 (биотин)

Биотинът е витамин В, който също се намира в много храни и помага да превърнете храната, която ядете, в гориво. Възрастните се нуждаят от около 30 микрограма (mcg) на ден и може да се намери в животински меса, семена, ядки и зеленчуци като сладки картофи, спанак и броколи. Биотинът допринася за производството на протеина кератин, който е видът протеин, изграждащ вашата коса, кожа и нокти. Смята се, че добавянето на 35-70 mcg на ден осигурява известна полза при хора с изтъняла коса или нокти, но са необходими повече допълнителни проучвания, тъй като доказателствата са смесени.

Витамин В9 (фолат)

Фолат или фолиева киселина е невероятно важен за синтеза на вашия генетичен материал както ДНК, така и РНК. Имате нужда от около 400 mcg фолиева киселина на ден, но най-важното е, че на жените, които се опитват да забременеят или вече са бременни, се препоръчва да приемат поне 600 mcg фолат. Фолатът е в изобилие в много зеленчуци, плодове, ядки, боб, обогатен хляб, обогатени зърнени храни и царевично брашно. Без достатъчно фолат можете да развиете състояния, които засягат кръвта ви като анемия. Ако сте бременна, важно е да добавите висока доза фолат за здраво бебе. Това означава, че ще се нуждаете от по-високи нива от тези, препоръчани за мъже или небременни жени, до 4 mg, ако е посъветван от вашия акушер-гинеколог.

 

Витамин B12 (кобаламин)

Витамин В12 е важен за функцията на вашата нервна система и също така помага при синтеза на вашия генетичен материал като ДНК. Имате нужда от около 2,4 mcg на ден витамин B12 и това може да се намери главно в животински продукти и понякога в обогатени храни като зърнени закуски. Тъй като B12 се намира главно в животински продукти, за хората, които се придържат към веганска или вегетарианска диета, е важно да добавят висока доза витамин B12, тъй като ниските нива могат да доведат до проблеми като липса на червени кръвни клетки (анемия) или проблеми. с техните нерви, което може да доведе до изтръпване или проблеми с равновесието.

Ежедневното добавяне на витамини от група В може да ви помогне да увеличите максимално начина, по който тялото ви превръща храната, която ядете, в гориво. Може също да е от полза за вашето настроение, сърце и кожа и да помогне на вашите клетки да продължат да се делят, докато растете. Друга причина, поради която е добра идея да приемаме добавки с витамин B комплекс, е неспособността ни да съхраняваме витамини B в тялото си. Така че помислете за прием на мултивитамини с високоефективен витамин B комплекс , ако искате да оптимизирате потенциала на тялото си, когато превръщате храната, която ядете, в горивото, от което се нуждаете.

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата