7 СЪВЕТА ЗА ЧЕРНОДРОБНО ЗДРАВЕ ВМЕСТО ДЕТОКС - belle

7 СЪВЕТА ЗА ЧЕРНОДРОБНО ЗДРАВЕ ВМЕСТО ДЕТОКС

person Публикувано от: moeto-zdrave list Категория: Здраве Публукувано на:

Токсините са навсякъде около нас и нахлуват в тялото ни през въздуха, който дишаме, водата, с която се къпем и храната, която ядем. Самият факт, че сме родени и живеем на този свят, ни поставя в съприкосновение с десетки хиляди познати и непознати отрови и няма действие, което да ни изолира на 100% от тях.

За щастие тялото ни е снабдено с един мощен детоксикиращ инструмент: черния дроб. Без него нямаше да можем да извличаме и преработваме хранителни вещества от храната, да се борим с инфекции, да се лекуваме с редица лекарства и да неутрализираме рисковете от тях, да регулираме хормони, да складираме енергия и какво ли още не.

Неслучайно идеята за пречистване на черния дроб набира все по-голяма популярност и почти всеки ден  попадаме на всевъзможни рецепти за детоксикация с помощта на комбинации от лимон и зехтин, стафиди и всякакви билки с действие, което варира от недоказано до направо опасно.

През 2014 година беше публикувано изследване, което показа, че употребата на нестандартизирани билкови екстракти или сушени билки в насипно състояние крие риск от чернодробна увреда. През последните 10 години е отчетено наблюдава близо 20% нарастване на случаите на увреждане на черния дроб поради безогледно приемане на нестандартизирани билкови продукти, които съдържат твърде високи дози на биологично активни вещества или примеси с хепатотоксично действие.

Ето защо смятаме, че в публичното пространство съществува огромна нужда от качествена информация относно т.нар. пречистване на черния дроб и грижата за чернодробното здраве въобще. По-долу ще ви представим един кратък списък от съвети и информация, които са валидирани от нашия медицински екип и ще ви помогнат да взимате по-информирани решения относно здравето си.

1. Не се подлъгвайте по ударни пречиствания

Всевъзможни добавки, сокове и дори клизми се предлагат с претенции за „програми за чернодробно пречистване“, като тяхното приложение често е съпроводено с лишаване от цели хранителни групи и нездравословно постене. Много от тях обещават бързо отслабване и някои го постигат благодарение на диуретичния си ефект и значимото количество вода, от което ви освобождават. Но върнете ли се към обичайния си начин на живот, теглото се завръща още преди черният ви дроб да е „осъзнал“, че сте правили опит да го детоксикирате.

Популярната програма за пречистване на жлъчката и черния дроб с лимон и зехтин е доказано неефективна и подвеждаща, както показва проучване, публикувано през 2005 година в престижното медицинско списание The Lancet. Учените демонстрират, че смятаните от много хора за жлъчни камъни зрънца, които се отделят в резултат от процедурата, са нищо повече от сапунчета, получени от осапунването на зехтина под въздействието на жлъчните ензими.

За действието на подобни протоколи могат да се прочетат стотици положителни коментари в интернет и това се възприема от хората като доказателство за тяхната ефективност. Но скучната истина е, че всяко лишаване на тялото от алкохол и тежка храна за няколко дни, съпроводено от гръмки обещания за чудотворни резултати, може да накара всеки да се почувства по-добре в тялото си дори без да излива чаши зехтин в него.

2. Избягвайте нестандартизираните билкови „лекарства“ за черен дроб

Много от препаратите за чернодробно здраве се предлагат извън каквато и да е регулация под формата на насипни изсушени билкови смеси за приготвянето на чайове или алкохолни настойки, в които съдържанието на активни вещества не е стандартизирано, а наличието на нежелани примеси е абсолютно неизвестно.

Ние не отричаме, че билколечението работи, напротив – то стои в основата на модерната фармацевтична наука. В билките несъмнено има потентни активни вещества, които следва да се приемат целесъобразно и в доказано безопасни и ефективни дози – практика, възможна благодарение на процеса на стандартизация.

3. Познавайте билките с доказан ефект

Черният дроб е един от най-комплексните човешки орани, но в повечето случаи успешният подход в грижата за него е опростеният. Няма и как да бъде другояче, защото няма много билки с научнодоказан ефект върху чернодробното здраве. Всъщност, когато става дума за натурални препарати с хепатопротективно действие в науката, обикновено става дума за формули, базирани на билката бял трън.

Белият трън е богат на палитра от т.нар. флавонолигнани, които демонстрират обещаващ терапевтичен ефект при хора с чернодробно увреждане в резултат от болести като цироза, омазнен черен дроб, хепатит и дори рак на черния дроб. Резултатите от редица проучвания са недвусмислени, че стандартизираните екстракти от билката успешно намаляват чернодробното възпаление и увреда, подобрявайки чернодробната функция при широк кръг от пациенти.

Утвърдени на европейския пазар и препоръчвани от наши специалисти препарати с бял трън са Ливурон Форте и Ливурон Хепа, в които действието на флавонолигнаните е подсилено от уридин монофосфат и холин.

4. Поддържайте здравословно тегло

Неалкохолна мастна чернодробна болест (или „омазнен черен дроб“ поразговорному) засяга все по-голям дял от обществото и гастроентеролозите дори предполагат, че скоро може да заеме първо място сред причините за чернодробна трансплантация.

Излишното телесно тегло, особено в коремната област, подлага органа на извънреден стрес и води до прекомерно натрупване на мазнини в него. Това, от своя страна, възпрепятства функцията на черния дроб и застрашава естествения детоксикационен механизъм на тялото. 

5. Кажете „Не!“ на алкохола и „Да!“ на кафето

Данните за последиците от (прекомерната) алкохолна консумация могат да бъдат отрезвяващи. Всекидневното поглъщане на алкохолни напитки може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб, а смесването на алкохола с някои лекарства (като парацетамол) понякога завършва фатално.

Сведенията показват, че дори един уикенд ексесивно пиене може да причини трайни щети върху органа, а пиенето от младежките години се свързва със значително по-висок риск от чернодробни проблеми в напреднала възраст.

За да предпазите черния си дроб от тези рискове, придържайте се към официалните препоръки за умерена алкохолна консумация, а именно:

- Не приемайте повече от 14 стандартни питиета седмично (не повече от 60 мл твърд алкохол, 125 мл вино или 500 мл бира дневно);

- Не изпивайте цялата си седмична дажба през уикенда;

- Имайте поне 2 дни в седмицата без прием на алкохол.

А най-добре е въобще да не пиете. За сметка на това все повече проучвания показват, че редовната умерена консумация на кафе (до 3­­–4 кафета дневно) се свързва с редица ползи за черния дроб и има положителна роля в поддържането на чернодробното здраве.

6. Детоксикирайте диетата си

Изградете менюто си на базата на храни с високо съдържание на фибри (бобови и пълнозърнести култури) и пъстри плодове и зеленчуци. Предпочитайте рибата и „чистите“ меса (пилешко без кожа, свинско контрафиле и бонфиле) пред шарените. Избягвайте консумацията на ултрапреработени храни (пакетирани изделия от рафинирани суровини, които не можете да сготвите в домашни условия) и продукти и подсладени със захар и/или фруктоза напитки.

Медът носи славата на здравословен продукт, но всъщност с него не бива да се прекалява по същия начин, по който не бива да се прекалява със захарта, защото има сходен химичен състав и се метаболизира по същите пътища.

Пийте изобилие от вода и не консумирайте сурови морски дарове. Изхвърляйте плесенясалите храни, защото в тях може да има микотоксини – произвеждани от плесените съединения, които са изключително токсични не само за черния дроб, но и за редица други органи.

7. Практикувайте безопасен секс

Вирусните хепатити са инфекции, които възпаляват и увреждат черния дроб. Особено застрашени от хепатит В и С са хората с множество сексуални партньори, които не използват презервативи, както и употребяващите интравенозни наркотици чрез споделени игли.

Ако не сте в дългосрочна моногамна връзка, предпочитайте презерватива като метод за контрацепция и защита. Също така избягвайте споделянето на самобръсначки и дори четки за зъби – практики, които изглеждат безобидни, но всъщност могат да повишат риска от чернодробни заболявания.

Бурният подем на интереса към пречистването на черния дроб в съвременното общество всъщност е симптом на един много по-сериозен проблем – прогресивно влошаващите се хранителни, питейни и двигателни навици на хората, както и стремежът към магически и мигновени решения на последиците от това.

Затова ни се иска да завършим с най-ценния съвет: ако наистина ви е грижа за черния ви дроб, живейте така, че той никога да не се нуждае от пречистване.

 

Разгледайте предлаганите от нас средства за поддържане на черния дроб тук!

 

Източник: moeto-zdrave.com

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата