Разбиране на ролята на магнезия в мозъка и ползите за психичното здраве. - belle

Разбиране на ролята на магнезия в мозъка и ползите за психичното здраве.

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

От всички минерали, необходими за поддържане на здравето, магнезият не трябва да се пренебрегва. Тялото използва магнезия по много начини. Той играе роля в мускулната функция и предаването на нервите и действа като катализатор в над 300 ензимни реакции.

Той е от основно значение за производството и използването на клетъчна енергия. В допълнение, минералът играе роля в синтеза на протеини, дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК) и рибонуклеинова киселина (РНК).

Изследванията върху магнезия показват, че той помага за понижаване на кръвното налягане, подобряване на баланса на кръвната захар и намаляване на сърцебиенето. Ниските минерални нива са свързани със сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер, мигренозно главоболие, разстройство с дефицит на вниманието - хиперактивност (ADHD) и депресия. Като цяло дефицитът на магнезий е свързан с намален антиоксидантен статус и повишено хронично възпаление, като и двете допринасят за хронично заболяване.

Разгледайте всички продукти, съдържащи МАГНЕЗИЙ в онлайн магазин belle.bg!

Функцията на магнезия в когнитивното здраве

Като се имат предвид многобройните функции на магнезия в тялото, не трябва да е изненада, че магнезият играе роля в психичното здраве. Доказателствата сочат, че нивата на магнезий в мозъчните клетки корелират пряко с производството на енергия. Когато мозъчните клетки не успяват да произведат необходимите количества енергия, нивата на магнезий често са ниски. Това може пряко да повлияе на случаите на мигрена, тъй като са открити ниски нива при пациенти по време на мигренозни пристъпи. Подобно на витамин B2 (рибофлавин), CoQ10 и мелатонин, изследванията също откриват намаляване на мигрената с добавки с магнезий.

Невротрансмитери

Освен за производството на енергия в мозъчните клетки, магнезият също играе решаваща роля в множество невротрансмитерни системи, включително серотонин, гама-аминомаслена киселина (GABA) и вериги на глутамат.

Серотонин

Серотонинът обикновено се смята за невротрансмитер, който „се чувства добре“. Повечето стандартни антидепресанти са насочени към серотонина, като блокират обратното му захващане, за да повишат нивата на серотонин.

Въпреки това, други подходи също могат да повлияят на серотониновата функция. Доказано е, че магнезият повишава активността на серотонина. От друга страна, известно е, че нивата на серотонин намаляват, когато има дефицит на магнезий. 

GABA

GABA е основният невротрансмитер, който забавя мозъчната дейност. За хора, които са стресирани или тревожни, увеличаването на активността на GABA може да бъде полезно. Интересното е, че магнезият директно активира подгрупа от GABA рецептори. Това може да помогне за осигуряване на анксиолитични ефекти чрез забавяне на свръхактивната мозъчна функция.

Глутамат

Въпреки че е по-малко познат от серотонина и GABA, се предполага, че възбуждащият невротрансмитер глутамат играе роля в множество психични състояния, включително депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения и обсесивно-компулсивно разстройство. Глутаматът повишава невротрансмисията чрез повишаване на нивата на калций в мозъчните клетки. И тук отново магнезият може потенциално да играе друга жизненоважна роля за психичното здраве и мозъчната функция. Магнезият действа като прекъсване на активността на глутамата. Когато магнезият присъства в значителни количества, е доказано, че предотвратява ексцитотоксичността от излишния глутамат.

Други невропротективни ефекти

Изследванията започват да разкриват други начини, по които магнезият може да помогне за защита на мозъка. Наред с намаляването на ексцитотоксичността, магнезият има директни противовъзпалителни ефекти и подобрява антиоксидантния статус.

Тези невропротективни ефекти са се доказали като безопасен начин за предотвратяване на увреждане на мозъка при рискови недоносени бебета. Световната здравна организация препоръчва интравенозен магнезий за намаляване или предотвратяване на увреждане на мозъка и увреждане при деца, родени твърде рано.

Магнезий при специфични психични състояния

Докато разбирането как магнезият влияе на мозъка е от съществено значение, все пак си струва да се запитаме дали ефектите са достатъчно значителни, за да помогнат при специфични състояния на психичното здраве. За щастие изследванията потвърждават потенциалните клинични ползи за няколко състояния на психичното здраве, включително депресия, тревожност, ADHD и болестта на Алцхаймер.

Депресия

Някои от най-новите изследвания показват, че депресията е свързана с ниската концентрация на магнезий, въпреки че връзката е трудно да се установи. Откриването на дефицит на магнезий е изпълнено с предизвикателства, тъй като стандартният тест за серумния магнезий не е точен във всички случаи на дефицит. Повечето магнезий се съхраняват в клетките и проверката на кръвните нива не винаги корелира с магнезиевия статус на индивида. Въпреки че прегледът на изследванията за магнезиевия дефицит и депресията предполага потенциална връзка, необходими са повече изследвания поради променливостта на проучванията.

Що се отнася до клиничните ефекти, малко проучване при по-възрастни диабетици с магнезиев дефицит, борещи се с депресия, предполага потенциални ползи. В проучването пациентите са получавали или добавки с магнезий, или антидепресанти. Проучването установи, че добавките с магнезий са толкова ефективни, колкото и лекарствата, намалявайки симптомите с над една трета. В малко, отделно проучване на пациенти с фибромиалгия е доказано, че добавянето на магнезий намалява нивата на симптомите на депресия с малко над една трета.

Друго малко проучване при резистентни на лечение пациенти с депресия установи, че интравенозният магнезий е полезен. Тъй като серумните нива на магнезий се повишават, симптомите на депресия се подобряват. Отделно пилотно проучване прилага пробиотици , комбинирани с магнезий при пациенти, които вече са на антидепресанти. Две трети от пациентите са отговорили със значително подобрение на депресивните симптоми след осем седмици. Въпреки че не е окончателно, едно проучване установи, че магнезият, комбиниран с витамин B6 , може да бъде по-ефективен за симптомите на настроението при „силно стресирани индивиди“, отколкото магнезият самостоятелно.

По-нови проучвания продължават да предполагат подобрение на депресията с добавки с магнезий. Едно от по-големите проучвания с над сто пациенти заключава, че "Магнезият е ефективен при лека до умерена депресия при възрастни. Действа бързо и се понася добре, без да е необходимо внимателно наблюдение за токсичност."

Безпокойство

Стресът се превърна в редовен компонент на съвременния живот. Поради това много хора се борят със стреса и безпокойството. Прогнозите показват, че над 15% от хората по света ще имат тревожно разстройство през целия си живот.

И както при депресията, данните показват, че магнезият може да бъде полезен при симптоми на тревожност. За съжаление настоящите данни за тревожност са значително по-малко надеждни от данните за депресия. Един от най-новите прегледи установи, че четири от осемте публикувани проучвания върху тревожни индивиди, едно от две проучвания при пациенти с високо кръвно налягане и четири от седем проучвания за тревожност, комбинирана с предменструален синдром, показват благоприятни отговори на лечението с магнезий. Най-малкото, данните показват, че има подгрупа от индивиди с тревожност, при които добавките с магнезий могат да бъдат полезни.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност, или ADHD, също изглежда има връзки с магнезия. Неотдавнашен преглед на публикуваното изследване установи потенциална връзка между ниските нива на магнезий и симптомите на ADHD.

Едно от първите проучвания за ADHD и магнезий при деца допълва магнезий в продължение на шест месеца. В проучването хиперактивността е значително намалена с лечение с магнезий. Друго проучване комбинира магнезий с витамин B6 и установи ползи за намаляване на симптомите на ADHD.

Съвсем наскоро проучване на магнезиевия треонат, форма на магнезий, за която е известно, че достига по-ефективно до мозъка, откри ползи за ADHD при възрастни. В малкото проучване почти половината от възрастните са имали значителен отговор на лечението с добавки с магнезий.

Интересното е, че най-новото проучване на магнезий за ADHD го комбинира с витамин D. В продължение на осем седмици децата с ADHD имаха значителни подобрения както в емоционалните, така и в поведенческите проблеми, взаимодействието с връстници, социализацията и общите затруднения.

Болестта на Алцхаймер и когнитивното стареене

Болестта на Алцхаймер е опустошителна болест. С напредването на болестта на Алцхаймер тя бавно лишава паметта и способността на индивида да функционира. За съжаление, сегашните лекарства не забавят прогресията на заболяването. Поради това някои изследвания се насочват към ранно лечение и превенция.

Докато изследването е все още в начален стадий, вече има предположения, че магнезият може да помогне за предотвратяване на деменция. Ранните изследвания показват, че магнезият може да помогне за изчистване на мозъчните токсини и намаляване на мозъчното възпаление, и двете замесени в прогресията на деменцията.

При Алцхаймер мозъчните плаки и възли се натрупват с течение на времето, убивайки мозъчни клетки и нарушавайки нормалната мозъчна функция. Изглежда, че магнезият помага да се блокира образуването както на плаки, така и на заплитания, когато присъства в достатъчно големи количества.

Въпреки че изследванията върху хора са ограничени, отворено проучване при 15 пациенти с лека до умерена деменция открива ползи от магнезия. В проучването пациентите получават магнезиев треонат в продължение на четири месеца. По време на лечението мозъчният метаболизъм и цялостната когнитивна функция значително се подобряват.

Въпреки че са необходими повече изследвания върху хора, за да се разбере по-добре полезността на магнезия за предотвратяване на деменция и когнитивен упадък, първоначалното основно изследване е обещаващо. В съчетание с безопасността на добавките с магнезий и високия процент на магнезиев дефицит сред населението, магнезият може да бъде полезен инструмент за подпомагане на насърчаването на „дълголетието на мозъка“.

Магнезиев дефицит

Ниският магнезий води до лош антиоксидантен статус и ниско ниво на хронично възпаление при дефицит. Изследванията показват, че поддържането на адекватни нива може да играе важна роля за дългосрочното здраве. Някои изследователи дори са предположили, че ниският магнезий може да допринесе за стареенето, което предполага, че достатъчно магнезий може да има „ефекти против стареене“.

Като се има предвид, че в някои популации по-малко от половината от хората отговарят на основните си изисквания за прием на магнезий от храната, добавянето на магнезий може да бъде полезна стратегия. Като цяло, когато се допълва магнезий, трябва да се използват форми, които се абсорбират по-добре, включително магнезиев цитрат, магнезиев глицинат и магнезиев хлорид.

За здравето на мозъка някои първоначални проучвания показват, че магнезиевият треонат може дори да бъде по-ефективен при преминаване в мозъка. Като такъв, магнезиевият треонат може да има някои допълнителни предимства пред други форми, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се знае със сигурност.

Магнезият е важен минерал с множество ефекти в тялото. Благодарение на няколко механизма, минералът също е от съществено значение за подпомагане и поддържане на здравето на мозъка. Доказателствата започват да сочат, че добавките могат да играят роля при някои психични заболявания и за предотвратяване на деменция. Надяваме се, че с по-нататъшни изследвания можем да разберем още по-добре полезността на магнезия за психичното здраве.

Разгледайте всички продукти, съдържащи МАГНЕЗИЙ в онлайн магазин belle.bg!

Етикет: магнезий magnesium
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

  • Прикачен файл
  • Позиция
  • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата