Ето защо пребиотичните фибри могат да помогнат за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт

person Публикувано от: Nikolay Neroev list Категория: Здраве Публукувано на:

Изследванията продължават да предполагат, че чревният микробиом – бактериите, които живеят в нашия храносмилателен тракт – е ключов фактор за физическото и психическото здраве. Те играят роля в храносмилането, производството на хранителни вещества, имунната функция и регулирането на кръвната захар. Проучванията свързват дисрегулацията на микробиома на червата с множество състояния, включително затлъстяване, автоимунни състояния, деменция, диабет, стомашно-чревни проблеми и сърдечни заболявания. Поддържането на здравословни нива на добри бактерии може да бъде критично за поддържане на здравето през целия живот.

Въпреки че множество фактори играят роля и оформят чревния микробиом, един от най-големите е диетата. Изследванията категорично показват, че храните, които консумираме, особено храни, съдържащи пребиотични фибри , могат да осигурят значителни ползи за здравето чрез подобряване и поддържане на здрав микробиом на червата.

Какво представляват пребиотичните фибри?

Докато повечето хора разбират, че фибрите са форма на груба храна, която може да помогне за храносмилането, не всички видове фибри са еднакви. Пребиотичните фибри са категория фибри, които се консумират предимно от полезните бактерии в червата, селективно насърчавайки техния растеж.

По-конкретно, пребиотичните фибри обикновено са вериги от захари, които са несмилаеми за хората, но лесно се консумират от полезните бактерии. Подхранвайки добрите бактерии в целия храносмилателен тракт, това може да помогне за потискане на растежа на други бактерии и дрожди, които могат да причинят възпаление, което допринася за няколко хронични здравословни проблеми.

Разгледайте всички продукти, в категория ХРАНОСМИЛАНЕ И ПРОБИОТИЦИ в онлайн магазин belle.bg!

Какви са различните видове пребиотични фибри?

Фруктоолигозахариди (FOS)

Има няколко различни пребиотични фибри, повечето от които са получени от различни хранителни източници. Вероятно един от най-известните пребиотици са фруктоолигозахаридите (FOS). FOS са къси вериги от фруктоза, открити в меда , лука , цикорията, ерусалимския артишок, зеления банан и други плодове и зеленчуци. В зависимост от размера на веригата, те са приблизително наполовина по-сладки от трапезната захар и са намерили приложение в някои естествени заместители на захарта. FOS лесно се разтваря във вода и е устойчив на топлина, което го прави лесен за готвене или печене.

Галактоолигозахариди (GOS)

Друг вид пребиотици, галактоолигозахариди (GOS), се намират в човешкото мляко, както и в лука, броколите , цвеклото и някои видове боб . Както подсказва името, GOS се състои от вериги от галактоза, проста захар, която обикновено се среща в млечните продукти като част от лактозата. Лактозата е комбинация от две прости захари: галактоза и глюкоза.

Устойчиво нишесте

Другият основен вид пребиотик често се нарича резистентно нишесте. В продължение на години се смяташе, че нишестето се разгражда напълно в храносмилателния тракт, абсорбира се и се използва от човешкото тяло. Въпреки това, изследванията започнаха да идентифицират форми на нишесте, които не са напълно разградени. Тези видове нишесте издържат на пълно храносмилане. Като такива, тези „устойчиви нишестета“ ферментират в дебелото черво, като хранят полезните бактерии и увеличават техния брой.

Съдържанието на устойчиво нишесте в храната варира значително в зависимост от зрелостта и обработката на дадена храна. Обикновено колкото по-сготвена или раздробена е храната, толкова по-малко устойчиво нишесте присъства. Някои от първите признати източници на устойчиво нишесте са зърнени ядки и семена , зелени банани и сурови картофи. Други източници включват грах, боб и леща.

Ползи от пребиотичните фибри

Запек

Бавно се натрупват изследвания, които предполагат, че консумацията на пребиотици, от храни или добавки, може да има благоприятен ефект върху чревната флора. Едно от основните открития е, че пребиотиците могат да помогнат за повишаване на нивата на бифидобактериите в дебелото черво. С тези промени качеството и консистенцията на изпражненията често се подобряват.

Въпреки че са необходими повече изследвания, пребиотиците могат да бъдат ефективен вариант за някои форми на запек. Скорошен преглед заключава, че като цяло пребиотиците увеличават честотата на изпражненията и подобряват консистенцията на изпражненията. Комбинирането на пребиотици и пробиотици също може да доведе до по-големи стомашно-чревни ползи, отколкото всяко лечение самостоятелно.

Сърдечно заболяване

Сърдечните заболявания и инсултът са водеща причина за смърт в световен мащаб. През 2019 г. се смяташе, че 32% от всички смъртни случаи са свързани със сърдечни заболявания или инсулт. Имайки предвид обхвата и мащаба на сърдечните заболявания по света, всичко, което може да помогне за превенцията, си струва да бъде обмислено.

Интересно е, че промените в чревната микробиота са свързани както с остри, така и с хронични сърдечно-съдови (сърце и кръвоносни съдове) проблеми. Когато микробиомът стане дисбалансиран, възпалението може да се увеличи както в храносмилателния тракт, така и в цялото тяло. Изследванията показват, че пребиотичните фибри могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната флора, намаляване на възпалението и намаляване на холестерола. Тези промени може да са от значение за намаляване на рисковете от сърдечни заболявания.

Въпреки че не всички фибри се считат за пребиотични, изследванията за по-висок прием на фибри като цяло показват намаляване на смъртността от сърдечни заболявания и инсулт с между 15-30%. Има и значително намаляване на случаите на сърдечни заболявания. Клиничните изпитвания са установили също по-ниско телесно тегло и понижено кръвно налягане с консумация на фибри, като и двете могат да подобрят здравето на сърцето.

Диабет

Диабетът бързо се превръща в епидемия в целия свят, като над 8,5% от хората са засегнати. Диабетът, състояние, причинено от лош контрол на кръвната захар, опустошава тялото. Това е основна причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулт и ампутация на подбедрицата и стъпалото. Храненето на здравословна диета, поддържането на физическа активност и поддържането на здравословно телесно тегло могат да помогнат за намаляване на честотата.

Като част от здравословна диета за диабет, пребиотичните фибри изглежда осигуряват значителни ползи. Проучване при жени с диабет, установи ползи от резистентния декстрин- вид пребиотик. След два месеца жените, приемащи пребиотика, са намалили значително инсулиновата си резистентност, нивата на инсулин и възпалението.

Отделно, но подобно проучване, използващо обогатен с FOS инулин като пребиотична добавка, дава подобни резултати. След два месеца жените на пребиотик са намалили нивата на кръвната захар и по-нисък холестерол, включително 21,7% намаление на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол или „лошия“ холестерол.

Имунна функция

Въпреки че вече трябва да е очевидно, част от ползите от фибрите изглежда идват от подобрения в имунната функция, включително намаляване на възпалението. Въпреки това, други аспекти на имунната функция също могат да се подобрят с добавки.

Скорошен преглед на изследването заключава, че пребиотиците вероятно намаляват инфекциите на дихателните пътища с около 27%. Доказателствата са най-силни за ползите при кърмачета и деца, но все още може да имат значение за възрастни, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се знае със сигурност.

Ефектите на имунната система от пребиотиците изглежда са свързани с промени в чревната флора. Пребиотичните фибри могат да променят бактериите, присъстващи в храносмилателния тракт. Като се има предвид, че по-голямата част от имунната система присъства в червата и че приятелските бактерии подобряват имунната функция, храненето на тези приятелски бактерии с пребиотици вероятно е поне част от причината, поради която те влияят на имунната система.

Като цяло, изследванията са установили, че пребиотичните фибри повишават противовъзпалителната сигнализация, като същевременно намаляват възпалителната сигнализация в цялото тяло. Пребиотиците могат също да увеличат активността на естествените клетки убийци. Естествените клетки убийци са имунни клетки, които атакуват заразени клетки и туморни клетки. Те са критична част от това, което се нарича "вроден" или неспецифичен имунен отговор.

Фибрите са важна част от здравословната диета. Чрез фокусиране върху определени видове фибри, включително пребиотични фибри, може да е възможно да се максимизират ползите. Осигурявайки източник на храна за полезни бактерии, пребиотиците често допълват пробиотиците като подход за подобряване на стомашно-чревното и цялостното здраве. Последните данни показват, че пребиотичните фибри могат да подобрят запека, като същевременно намалят рисковете от сърдечни заболявания, диабет и инфекции на дихателните пътища.

Разгледайте всички продукти, в категория ХРАНОСМИЛАНЕ И ПРОБИОТИЦИ в онлайн магазин belle.bg!

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Може Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Panel Tool

Да Не

Редактор на теми на живо

Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти

Тези изображения в папка YOURTHEME/assets/img/patterns/

 • Прикачен файл
 • Позиция
 • Повтаряне
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти
Изчисти

Регистрирай нов акаунт

Вече имате акаунт?
Влезте Или Нулирайте паролата